Compunere despre AdevărNe-am gândit să revenim cu seria de idei și sfaturi pentru compuneri. De data asta o să abordăm un subiect mai delicat, și anume Adevărul. Probabil ca mulți dintre voi, care sunteți în clasa a 11-a /a 12-a aveți de făcut astfel de compuneri la materia numită filosofie. Așadar vom încerca să venim cu câteva sfaturi ajutătoare pe care să le poată folosi și cei care nu au studiat încă filosofie.

Pentru început, trebuie să încercăm să definim ce este adevărul. Putem urma două căi : definim conceptul din perspectivă filosofică (așa cum marii gânditori l-au perceput) și/ sau încercăm noi să dăm o definiție proprie a adevărului (așa cum îl percepem noi). Putem chiar porni de la un citat faimos. De exemplu : Omul are nevoie de adevăr, cum are nevoie orbul de-o călăuză trează. (Maxim Gorky , scriitor rus ) sau Adevarul este realitatea simțurilor. (Lucian Blaga).
Adevărul apare sub diferite interpretări și înțelesuri, de la a fi în concordanță cu realitatea, de a fi fidel unui ideal originial pănă la, în înțelesul popular, sinceritatea în ganduri și acțiuni. Una dintre cele mai vechi teorii legate de adevăr, care datează din perioada Greciei antice și care a fost formulată de gânditori precum Socrate, Platon și Aristotel susține că afirmațiile și convingerile adevărate corespund realității. Această teorie face legătura între gânduri, afirmații pe de-o parte și lucruri, obiecte pe de-altă parte. Astfel, potrivit teoriei, sinceritatea sau falsitatea unei reprezentări este determinată numai de cum se află ea în relație cu obiecte, cât de fidel descrie acele obiecte.
Bineînțeles, de-a lungul timpului adevărul a căpătat mult mai multe înțelesuri și reprezentări, mult prea multe pentru a fi redate aici.

După ce am definit conceptul de adevăr trebuie să dezvoltăm ideile pe care le-am expus în definiție sau, dacă am dat un citat să încercăm să explicăm ceea ce citatul ne transmite. Aici putem folosi o varietate de artificii de lucru: putem susține teoria de la care am pornit sau putem să ne opunem ei și să venim cu propriile noastre argumente (asta este un bonus deoarece reflectă faptul că am înțeles despre ce este vorba și că avem cunoștiințe bogate legate de acest subiect).
Dacă dorim să ne opunem teoriei de mai sus (care leagă adevărul de realitate) putem aduce ca argumente faptul că adevărul aparține metafizicului (lumii ideilor, nu poate fi perceput de simțuri) și , prin urmare, nu poate fi legat de realitate (care este palpabilă, vizibilă). Aici, de asemenea ne sar în ajutor o serie de filosofi (Kant, Nietzsche).
În încheiere susținem concluzia la care am ajuns după ce am discutat teoria aleasă.

 

Mult succes !

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>