Compunere despre AfricaAfrica a prezentat dintotdeauna un mare interes pentru europeni și nu numai datorită aspectului exotic și misterios. Vom prezenta câteva dintre aspectele care fac din acest continent unul dintre cele mai căutate de aventurieri.

Africa este al doilea mare continent ca mărime de pe planetă și al doilea cel mai populat după Asia. Este străbătut de numeroase fluvii, dintre care cele mai faimoase sunt Nilul și fluviul Congo. Nilul este cel mai lung fluviu de pe planetă (6,693 km ), se varsă în Marea Mediterană și a reprezentat leagănul civilizației egiptene acum mai bine de 3 000 de ani.

Deși există o imagine preconcepută despre Africa ca un mare deșert, in realitate lucrurile nu sunt tocmai așa. Continentul african se poate lăuda cu fluvii (dupa cum am văzut), lacuri, munți și cascade. Printre cele mai cunoscute lacuri africane se găsesc lacurile Albert, Victoria și Tanganiyka.

       Lacul Albert (care își trage numele după prințul Albert, soțul reginei Victoria a Angliei) se află situat la granița dintre statele Uganda și Republica Democrată Congo. Este al 27-lea cel mai mare lac din lume după debit. Este important de reținut faptul că din acest lac izvorăște Nilul Albert, ce se varsă apoi în Nilul Alb. Nilul Alb primește din Podisul Etiopiei Nilul Albastru, formând Nilul, cel mai lung fluviu al planetei.
Cascada Victoria este un punct de atracție spectaculos pentru turiști. Situată pe cursul fluviului Zambezi, la granița dintre Zimbabwe și Zambia este cea mai înaltă cascadă din lume și totodată monument al naturii UNESCO. A fost descoperită în 1855 de scoțianul David Livingstone.

În ceea ce privește munții africani, lanțul muntos Atlas din nordul continentului reprezintă o linie de despărțire între climatul umed din NV-ul Africii și cel secetos al deșertului Sahara. Altitudinea maximă este de 4.165m vf. Toubkal.
Cu toate acestea, cel mai înalt vârf din Africa se află în faimosul vulcan stins Kilimanjaro. Altitudinea maximă este de 5,895 și se află situat în Tanzania. Ultima erupția a avut loc in 1700.

În Africa întâlnim unele dintre cele mai exotice animale de pe planetă. Regăsim aici de la diferite specii de cameleoni, papagali, elefanți, rinocer, girafe, hiene, tigri, lei, pantere, antilope, numeroase specii de șerpi, maimuțe, hipopotami, struți crocodili și balene albastre până la țânțarii purtători de malarie. Și multe altele pe care nu le vom enumera.

Cele mai cunoscute civilizații care au cunoscut o înflorire spectaculoasă pe continentul african se numără civilizația egipteană, nubiană, cartagiană, libaneză.
      Civilizația egipteană. Perioada de înflorire și expansiune începe odată cu unificarea celor două regate deja existente (Regatul Egiptului de Sus și Regatul Egiptului de Jos) sub un singur conducător, numit faraon. Unificarea sub un singur stat a reprezentat baza pentru dezvoltarea acestei civilizații. Au început să se construiască monunmente din ce în ce mai spectaculoase. Prima piramidă este aceea a regelui Djoser de la Saqqara (piramidă în trepte care are 60 metri înălțime). Cea mai mare dintre piramide este piramida regelui Kheops, care constituie unul din punctele de atracție cele mai căutate de turiștii din lumea întreagă, la Giza, lângă Cairo. Printre templele renumite enumeram Karnak, Luxor, Abu-Simbel etc. Egiptenii aveau cunoștiințe avansate în medicină efectuând cu succes intervenții chirurgicale complexe, tratau fracturi, boli de plămâni, boli urinare și multe altele. Egiptenii sunt de asemenea renumiți pentru faptul că își îmbălsămau morții întrucât considerau important pentru viața de apoi ca corpul să rămână intact. Astfel, mumiile egiptene sunt o altă dovadă a cunoștiințelor medicale ale acestei civilizații.

Ar mai fi multe de spus despre Africa însă asta rămâne ca voi să descoperiți. Vă puteți informa despre țările din Africa, despre floră și faună, istorie, ce a însemnat colonizarea continentului african și ce urmări a avut, atracții turistice etc.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>